Valmista itse sushia

Valmista itse sushia
Valmista itse sushia

Yhä useampi tietää suunnilleen mitä sushi on – tai ainakin, miltä se näyttää. Se on japanilainen ruokalaji, joka valmistetaan useimmiten riisistä, raa’asta kalasta ja kasviksista.

Koko komeus kääritään tummanvihreään merilevään ja kaikki tämä syödään puikoilla soijaan kastettuna tai wasabilla maustettuna. Sushiannos voidaan tehdä myös ilman kalaa, sillä on olemassa muitakin sushilajeja kuin kalaan tehdyt. Olet ehkä haaveillut sushin valmistuksesta, mutta olet epäröinyt sen mahdollisen hankaluuden vuoksi. Voit kuitenkin unohtaa huolet, sillä sushi valmistuu helposti missä tahansa keittiössä. Näillä vinkeillä loihdit itsellesi herkullisen sushiaterian!

Näitä tarvitset

Sushin valmistukseen tarvitset sushiriisin ja muiden haluamasi ainesosien lisäksi riisiviinietikkaa, soijakastiketta ja wasabitahnaa. Sushissa voidaan käyttää erilaisia kasviksia, kuten porkkanaa, kurkkua tai avokadoa. Lihana voidaan käyttää erilaisia kaloja, mereneläviä tai naudanlihaa. Lisäksi rullaamiseen tarvitaan bambumattoa. Jos tarkoitus on tehdä makisushia, tarvitset lisäksi merilevää. Kalaa sisältävä sushi syödään perinteisesti puikoilla. Näin sinun ei tarvitse koskea raakaan kalaan syödessäsi näitä herkkuja. Puikkoja saa ostettua helposti esimerkiksi päivittäistavarakaupasta tai aasialaisesta kaupasta, joita löytyy nykyään monesta kaupungista. Muuten sushi syödään yleensä käsin, joten puikot eivät ole pakollinen ostos. Merilevä tai raaka kala eivät ole sushissa välttämättömiä, vaan ne voidaan aivan hyvin jättää pois. Itseasiassa sushi on muutakin kuin tutun näköiset tummanvihreät rullat. Sushi voi olla myös rikkonaista, kulhossa tarjottavaa tai käsillä palleroiksi muotoiltua. Näitä palleroita kutsutaan nimellä nigirizushi. Samaa nimitystä käytetään myös neliskanttisella riisipedillä tarjottavasta raa’asta kalasta.

Valmistaminen

Sushin valmistus alkaa raaka-aineiden esille ottamisella. Mieti, mitä täytteitä haluat käyttää. Jos käytät esimerkiksi avokadoa tai kurkkua, ei niiden keittämiseen tarvitse varata aikaa, toisin kuin esimerkiksi porkkanan kanssa. Esivalmistele ja keitä keittämistä vaativat raaka-aineet.Aloita itse sushin valmistus riisin keittämisellä. Sushiriisi huuhdellaan kylmällä vedellä siivilän avulla, jonka jälkeen riisiä liotetaan vedessä 20 minuutin ajan. Tämän jälkeen riisi keitetään pienessä määrässä vettä niin, että keitinvesi imeytyy riisiin. Riisin kannattaa antaa kiehua aivan rauhassa ilman sekoittamista tai kannen availua. Kun riisi on kypsää, se maustetaan. Sushiriisi voidaan perinteisesti maustaa suolan, sokerin ja riisiviinietikan seoksella tai voit käyttää halutessasi pelkkää etikkaa. Riisi jätetään jäähtymään ja siirrytään muiden raaka-aineiden käsittelyyn. Suikaloi haluamasi täytteet pieniksi suikaleiksi niin, että ne on helppo lisätä sushirullien sisälle.

sushia
Sushia

Makisushia eli rullattua sushi tehtäessä avaa bambumatto työtasolle. Levitä ja suorista sen päälle merilevämatto. Riisi levitetään merilevän päälle tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi. Älä täytä koko merilevämattoa riisillä vaan jätä yksi kolmasosa tyhjäksi. Tässä vaiheessa voidaan sivellä hieman wasabia riisin päälle. Ei paljoa vaan aivan ohut viiva, sillä wasabitahna on maultaan vahvaa. Lisää nyt haluamasi täytteet, kuten raaka kala ja kasvikset.Kun olet lisännyt haluamasi täytteet, alkaa sushirullan pyöritys. Rullan teko on helpompaa kuin luulisi ja harjoitus tekee tässäkin mestarin. Bambumattoa käytetään pyörityksessä hyödyksi. Yritä saada aikaan tiukka rulla. Merilevä tarttuu itseensä, kun kastelet sen reunaa hieman. Kun olet tyytyväinen rullaasi, voit leikata sen pienemmiksi osiksi, jotka asettelet tarjolle soijakastikkeen kera. Tarjoa soijakastike erillisessä, pienessä kulhossa, johon sushirullat dipataan.

Erilaisia sushilajeja

Merilevän sijaan sushissa voi päällimmäisenä olla myös kalaa. Kokeile muotoilla kostutetuilla käsillä riisistä pötköjä, jonka päälle asetat raakoja kalasiivuja. Voit maustaa sushin pienellä wasabia. Sushi voidaan valmistaa myös käänteiseksi, jolloin merilevä tulee sushirullan keskelle ja riisi ulommaiseksi. Sushi voidaan koristella siemenillä tai mädillä.