TAIMENEN KALASTUS ISLANNISSA

TAIMENEN KALASTUS ISLANNISSA
TAIMENEN KALASTUS ISLANNISSA

On melko turvallista olettaa, että useimmat Euroopan vakavissaan harrastavat perhokalastajat ovat kuulleet Islannin jokien maailmanluokan lohi- ja taimensaaliista. Mutta Islannin ulkopuolella ei juuri tiedetä paikallisesta meritaimenen kalastuksesta. Meritaimenen kalastaminen Islannissa on kuitenkin eräs suosikeistani, joten kerron tässä artikkelissa hieman omia ja muilta kalastajilta keräämiäni kokemuksia aiheesta.

Islannin lainsäädännössä sallitaan vaelluskalojen pyyntiajaksi 1.4.–10.10. Kalastuskauden alkupuolella voi saada saaliiksi kahta erilaista meritaimenta, pitkiä ja laihoja kaloja, jotka ovat viipyneet talven yli ja kuteneet, sekä hopeanvärisiä lihavia kaloja, jotka eivät ole kuteneet ja menettäneet painoaan talven aikana. Nämä kalat ovat syystäkin suosiossa Islannissa, ja niitä kutsutaan nimellä ”geldfiskur”.

Kalojen vaeltaminen vuodenaikojen mukaan

Toukokuun puolivälissä maan eri alueista riippuen meritaimenet palaavat takaisin mereen kesän ajaksi. Useimmiten ne aloittavat nousun takaisin jokiin heinäkuun loppupuolella, mikä tosin riippuu taas maan eri osista. Kun kesä alkaa vaihtua syksyyn, nousevien kalojen määrät alkavat kasvaa saavuttaen huippunsa syyskuusta lokakuuhun. Näin ollen yleensä paras aika pyytää meritaimenta Islannissa on huhtikuu ja jälleen elokuun lopusta lokakuulle.

Hyviä ja laadukkaita meritaimenjokia on ympäri Islantia, mutta valitettavasti moni niistä jakaa makean veden asuinalueen lohien kanssa, jotka ovat useimmiten suositumpia saaliskaloja. Lain sallima lohenkalastusaika on paljon lyhempi, minkä vuoksi nämä joet avautuvat kalastukselle myöhään ja sulkeutuvat varhain lohen vaelluksen mukaisesti.

Islannin etelärannikolla on useita aitoja meritaimenjokia, jotka tarjoavat unohtumattoman kalastuskokemuksen ja henkeäsalpaavat maisemat. Näiden jokien ongelmana on omasta mielestäni se, että ne ovat avoinna myös uistelulle ja syöttikalastukselle ja kalojen tappaminen on sallittua. Jotkut näistä joista ovat nähneet parempiakin päiviä, ja heittokalastajat ovat ehkä kolunneet niitä liian paljon. Uskon itse vahvasti pyydystä ja päästä -kalastukseen meritaimenten osalta, ja siksi käynkin usein kalastamassa niillä Islannin joilla, missä ainoastaan pyydystä ja päästä -kalastus on sallittua.

Eräs Islannin parhaista joista meritaimenen kalastukseen

Eräs pyydystä ja päästä -kalastukseen keskittyvistä suosikkijoistani on Skagafjordurin alueella Islannin koillisosassa sijaitseva Huseyjarkvisl. Se saa alkunsa vuoristolähteistä Islannin keskiylängöiltä Hofsjokull-jäätikön läheisyydestä. Joki kulkee pitkän matkan ennen kuin se kohtaa Heradsvotnin jäätikön vedet muutaman kilometrin päässä merestä. Loistava kalapaikka tämän joen varrella on Reykjafoss-nimisen putouksen alajuoksulla, mistä kaikki vaelluskalat kulkevat läpi. Kun lohenkalastusaika on käynnissä, joten 23 kilometrin matkalla saa perhokalastaa yhteensä viidellä vavalla, ja kauden ulkopuolella käytössä on 16 kilometrin osuus joesta, jossa saa olla käytössä kolme vapaa.

Vuonna 2002 joki oli jo lähes kalastettu tyhjiin, kun siellä käytettiin kaikkia kalastusmenetelmiä ja lähes kaikki saalis tapettiin. Meritaimenet olivat tuolloin keskimäärin noin kilon painoisia ja niiden määrä tippui vuosi vuodelta. Lohien saalismäärä tippui kymmeniin yksilöihin, vuonna 2000 niitä saatiin saaliiksi 31 kappaletta. Vuonna 2002 joki vuokrattiin uuden yrityksen käyttöön ja kalastuksen säännöt muuttuivat. Joesta sai kalastaa enää vain perhoilla ja kaikki kalat tuli palauttaa turvallisesti takaisin jokeen.

Reilussa kymmenessä vuodessa perhokalastajat pääsivät nauttimaan uusien säännösten tuomista eduista. Viiden vuoden keskiarvona kalojen saalismäärä on noussut 200 lohiyksilöön ja 700 taimeneen. Kymmenen vuoden aikana suurin joesta saatu meritaimen painoi yksitoista kilogrammaa, ja joka vuosi saadaan saaliiksi lähemmäs kymmenen kilon kaloja. Huseyjarkvislistä on tullut yksi Islannin parhaista meritaimenjoista.

Tulevaisuus

Huseyjarkvisl-joen tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä säännöt joella säilyvät erittäin todennäköisesti muuttumattomina lähitulevaisuudessa. Luultavasti kaikki joesta pyydetyt kalat palautetaan turvallisesti takaisin veteen, että ne pääsevät kutemaan, palaamaan takaisin mereen, jossa ne voivat jatkaa kasvamistaan ja palata jälleen suurempina takaisin jokeen tulevina vuosina. Toivottavasti voin vielä joskus viedä omat lapseni kalastamaan joelle, että voin näyttää heille meritaimenen kalastamisen taianomaisuuden.

Kävin ensimmäistä kertaa Huseyjarkvisl-joella elokuussa vuonna 2010 ollessani ensimmäistä kertaa kalastamassa Islannissa ja nähtyäni joen ensimäistä kertaa rakastuin siihen ensisilmäyksellä, sillä joessa oli jotain ainutlaatuista, joka vetosi minuun täydellisesti. Seuraavana vuonna tein uuden matkan joelle kalastuskauden loppupuolella, koska halusin pyytää nimenomaan meritaimenia, vaikka minulla ei ollut vielä paljoa kokemusta aiheesta. Sen jälkeen Islannin kalastusretkistä on tullut jokavuotinen tapa.

Paras aika matkustaa Islantiin

Omalla kohdallani perhokalastuskausi alkaa yleensä huhtikuusta ja jatkuu koko kesän yli lokakuulle asti. Kesän aikana ehdin kiertämään useita jokia ja koskia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kuten mainitsin artikkelin alkuvaiheilla, paras aika lähteä perhokalastamaan Islantiin on huhtikuu sekä loppusyksy lokakuulle asti. Islanti on toki mielenkiintoinen matkakohde myös muutoinkin. Eri vuodenajoilla on omat etunsa, kesällä on Suomen tavoin valoisaa ja talvella päivänvalo jää lyhyeksi. Talvella tosin Islannin hotellien ja vuokra-autojen hinnat ovat edullisimmillaan.

Talvella harrastukseni ovat aivan toisia, mutta kalastuksen muistoihin voi palata myös pelien maailmassa. Suosikkipelini kalastuspeleistä on uistinmerkki Rapalan nimeä kantava Rapala Fishing: Pro Series, joka on tosin saatavilla ainoastaan Xbox Onelle, mutta samasta pelisarjasta on saatavilla myös mobiilipeliversio Rapala Fishing – Daily Catch. Näiden lisäksi pelaan runsaasti muitakin pelejä, kuten PokerStars Casinon pelejä sekä Forza Horizon 4 -autopeliä verkkomoninpelinä. Toki myös talvikalastaminen olisi mahdollista, mutta pyhitän vapaa-aikani talvisin mieluummin pelaamiselle.

Matkakohteena Islanti on ainutlaatuinen, juuri missään muualla maailmassa niin pienellä alueella ei ole yhtä mahtavia ja eriskummallisia maisemia, jotka ovat kuin suoraan toisesta maailmasta. Maisemat vaihtuvat maata kiertäessä jatkuvasti, Islannista löytyy niin mustia laava-aavikoita, vihreitä nummia islanninhevosineen sekä mustia hiekkarantoja, valkeita jäätiköitä sekä höyryäviä, rikinkatkuisia lähteitä. Oli tarkoituksenasi kalastaa Islannin jokien meritaimenia tai tutustua muuten ainutlaatuiseen luontoon, Islanti on varmasti tutustumisen arvoinen kohde.