Spin-kalastus eli heittokalastus

Spin-kalastus eli heittokalastus
Spin-kalastus eli heittokalastus

Kalastus on elinkeino, jossa pyydetään meren antimia. Se on elinkeinoista kaikkein vanhin ja sitä käytetään ihmisten ja eläinten ravinnon saamiseksi. Kalastusta suoritetaan ammattimaisesti, jolloin siitä saadaan oman talouden rahanlähde tai sitten ihan vain harrastusmielessä pelkästään omaksi ruuaksi. Ammattimainen kalastus on teollisuudentuotannon muoto, johon sisältyy vedenalainen kalastus, kalankasvatus, kalaöljyntuotanto ja suuret kalastusveneet.

Kalastus voi joko olla pientä liiketoimintaa, jolloin omat saaliit myydään usein ruokatoreilla tai sitten suurta kalankasvatusbisnestä, jolloin kalat pääsevät usein myyntiin supermarketteihin. Usein kaikkein tuottavin kalastus saadaan merestä, mutta kalastusta on myös mahdollista harrastaa järvissä tai joissa. Suurimmat kalastuksen tuotteet ovatkin merestä saatavat lohi, tonnikala, silli ja turska. Nämä ovat kaikkein tuottavimpia kaloja, joita pyritään kalastamaankin eniten. Suomessa onkin esimerkiksi muutamia lohenkasvatuslaitoksia. Järvissä taas kaikkein suosituin kala on lohi, joka onkin myös harrastuskalastuksen yleisin saalis.

Harrastuskalastus onkin yksi Suomen suosituimpia urheilulajeja kesäisin. Kalastusta harrastaa melkein jokainen suomalainen lähijärvessään ja kesämökeillään. Se onkin oikeastaan suomen kesän perinne, jota ei voi jättää välistä. Mikä onkaan parempi tunne kesällä, kun on saanut pyydystettyä itse oman illallisensa mökin järvestä. Suomessa onkin laskettu olevan 1,7 miljoonaa aktiivisesti kalastusta harrastavaa ihmistä. Kalastus taas tapahtuu usein ongella, pilkkivavalla, katiskalla tai virvelillä. Virvelillä kalastaminen onkin yksi suosituimmista kalastustavoista onkimisen jälkeen. Useimmilla meistä onkin kesäisin tapana lähteä veneellä virvelöimään mökin järvelle tai lähellä olevalle järvelle, jos oman mökin pihasta ei järveä löydy. Virvelillä kalastamista kutsutaan viralliselta nimeltä heittokalastukseksi tai hieman kansainvälisemmin spin-kalastukseksi. Tämä kalastusmuoto on kaikkein suosituin etenkin nuorten keskuudessa, nimittäin siinä on hieman enemmän tapahtumia kuin onkimisessa.

Heittokalastusta siis tehdään virvelillä. Heittokalastus eroaa onkimisesta sillä, että siinä heitetään uistin mahdollisimman pitkälle, jonka jälkeen se rullataan saman tien takaisin, toisin kuin onkiessa siiman annetaan pysyä samassa paikassa niin kauan kuin siihen napataan kiinni. Heittokalastuksessa käytetään myös matojen tai muiden syöttien mukaan usein metallisia tai muovisia uistimia, jotka sidotaan siiman päähän. Tällöin eri uistimia käytetään eri kalalajien houkutteluun. Virveli on ongenmuotoinen keppi, jonka erona on se, että siinä on toisessa päässä pieni rulla. Tämä rulla pitää siiman virvelissä ja mahdollistaa myös siiman rullaamisen takaisin. Usein virvelit on valmistettu metallista tai vahvemmasta muovista. Heittokalastuksella on myös mahdollista kehittyä pyydystäjänä, nimittäin kokenut heittokalastaja on oppinut heittämään virvelin juuri oikealla tavalla ja rullaamaan uistimen takaisin juuri oikealla nopeudella, jolloin kalat kiinnostuvat kyseisestä uistimesta enemmän. Harjoituksen myötä heittokalastus voikin olla hyvinkin tuottava harrastusmuoto.

Oikeat välineet aloittelijalle heittokalastukseen

Heittokalastus voikin olla erittäin hauska kalastuksen muoto, joka on myös hyvin helppo aloittaa. Heittokalastuksen aloittamisessa kannattaa kuitenkin tutustua muutamaan asiaan, joiden avulla kalastuksesta saa vieläkin enemmän irti. Tässä artikkelissa kerrommekin, että mihin heittokalastuksessa kannattaa panostaa.

Oikeat välineet aloittelijalle heittokalastukseen
Oikeat välineet aloittelijalle heittokalastukseen

Uistimen valinta on heittokalastuksen tärkein osa, jos haluaa saada saalista. Se myös ehkäisee vahinkojen syntymistä ja auttaa kalastamaan mahdollisimman eettisesti. Valitse siis uistin oikein oikeaan tilanteeseen. Usein saatetaan ajatella, että mitä enemmän koukkuja uistimessa on, sitä paremmin sillä pyytää. Tämä on kuitenkin harhaluulo, nimittäin usein useampi kolmihaarainen koukku aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin saalista. Se vahingoittaa kalojen keuhkoja ja silmiä, jolloin kalan vapauttaminen on haastavaa. Valitse siis mieluummin mahdollisimman yksihaarainen koukku, jolloin myös saaliit pysyvät uistimessa paremmin perille saakka. Muista myös valita mukaan tarpeeksi vahva siima, jolloin se ei pääse katkeamaan kalan rimpuillessa. Näin saaliin saa vedettyä perille asti aiheuttamatta liikaa väsytystä.