Saimaannorppa

Saimaannorppa
Saimaannorppa

Saimaannorpat (Pusa hispida saimensis) on yksi harvinaisimmista sinetöistä maailmassa. Saimaa-järvessä on alle 400 saimaannorppaa. On vielä paljon työtä, jotta tämä laji, pidettäisiin elossa,  joka pysyy sukupuuton rajalla. 1900-luvun alussa uskomme, että saattaisi olla jopa 1000 saimaannorppaa. Määrä väheni metsästyksen vuoksi, ja 1980-luvun alkuun mennessä oli jäljellä alle 120 henkilöä.

WWF:n vuonna 1979 käynnistämän aktiivisen suojelutyön ansiosta Saimaan rengasten hylkeenpopulaatio on lisääntynyt, ja se kattaa nyt noin 390 eläintä.Ilmastonmuutos uhkaa Saimaannorppia. He tarvitsevat lunta rakentaakseen laakereita, joissa he synnyttävät. Nämä suojukset suojaavat jälkeläisiä kylmältä, saalistajilta ja ihmisen häiriöiltä. Viime vuosien aikana alueen lumipeite ei ole kuitenkaan ollut tarpeeksi syvä luomaan näitä laakereita. Saimaa-järven saimaannorppien ahdingolla tarkoitetaan merkkiä sille, mitä voi tapahtua muilla arktisilla alueilla, sillä planeetta lämpenee. Vuosi 2016 oli kolmas vuosi peräkkäin ennätyksellinen. Kalaverkot ovat myös suuri uhka sinetille. Erityisesti pennut voivat sotkeutua kalaverkkoihin ja hukkua.

Saimannorpan suojeleminen

Saimaan sormus on suojattu vuodesta 1955 lähtien. Vuonna 1983 väestö oli 100–150 saimaannorppaa. Vuonna 2005 se oli noin 270, mutta kahden epäsuotuisan kasvukauden, 2006 ja 2007, seurauksena määrä laski 260: een. Vuonna 2013 väestön arvioitiin olevan hieman yli 300 ja väestön määrä hieman kasvussa. Kasvava-ikäisten naisten lukumäärä oli 87. Uskotaan, että välitön sukupuuttoon kohdistuva uhka lievennettäisiin, jos väestö kasvaisi yli 400 yksilöön. Se on lueteltu uhanalaisille lajeille annetun Yhdysvaltain hallituksen mukaan uhanalaisena. Keväällä 2016 löydettiin 79 pentua, joista neljä oli kuollut.

Saimaan sormustetun sinetin suojelemiseksi on osa vapaa-ajan rajoituksia joillakin asuinalueilla. Tärkein rajoituksen muoto on kalastusverkkojen kieltäminen 15. huhtikuuta ja kesäkuun lopulla noin 15 prosentissa järvestä; lähes kaikki kalastus on virkistysmahdollisuuksia. Bycatch-kuolleisuus on kuitenkin pysynyt korkeana, arvioidun kuolleisuuden ollessa vuosittain 20–30, useimmat saman vuoden pennuista. Yli vuoden pituisten hylkeiden sivusaaliiden kuolleisuuden vähentämiseksi on kielletty vuodesta 2011 alkaen tiettyjä kalastusmenetelmiä, kuten voimakkaita verkkoverkkoja, suuria kalojen ansoja ja kalasyöttöisiä koukkuja, Saimaan pääosassa. sinetin elinympäristö.Vuonna 2016 yksi toimi ja keskinäiset sopimukset viranomaisten ja kalastusvesien omistajien välillä korvaavat aikaisemmat kaksi säädöstä. Kalastusosuuskunnat saavat 1,7 euroa hehtaaria kohti kalastuksen rajoitusten noudattamisen seuraamiseksi. Nettikalastus (lukuun ottamatta verkkoja) on kielletty 15. huhtikuuta ja kesäkuun lopulla tietyillä alueilla, jotka on vedetty 5 km: n säteellä pesimäpaikoista. Saimaan renkaan tiivistys onnistuu riippuen riittävästä jää- ja lumipeitteestä. Jatkuvan ilmastonmuutoksen aiheuttama lumen ja jään häviäminen uhkaa heitä suoraan. Ihmisen aiheuttamat lumikärpät ovat osoittautuneet onnistuneiksi parantamaan hylkeiden kasvatussuhdetta huonoissa lumiolosuhteissa. Snowdriftejä testattiin kolmella talvella, ja vuodesta 2014 alkaen niitä on käytetty säännöllisesti. Suojelun tavoitteena on, että Saimaalla on vuoteen 2020 mennessä 400 saimaannorppaa.

10 mielenkiintoista faktaa saimaannorpasta

Saimaannorpat elävät Saimaan järvellä. Saimaannorppien uskotaan olevan yhtä älykkäitä kuin koira. Saimaannorpat käyttää kynsiä kaivamaan hengitysreiän järven jäälle. Saimaannorpa voi jäädä veden alle yli 20 minuuttia. Yleensä sukellus kestää alle kymmenen minuuttia. Helmikuun lopulla nainen synnyttää, yleensä yhdelle pennulle, laakerissa, joka kaivetaan järven rannalle. Lairta on vaikea havaita järven jään päällä, koska se pääsee jään läpi. Saimaannorpparuokkii pääasiassa pieniä kaloja, kuten ruffia, sulaa, kalkkia, ahvenia ja särkiä. Aikuinen saimaannorppa syö noin 1000 kiloa kalaa vuodessa. Saatat huomata saimaannorppien pentun, joka pelaa vedessä – esimerkiksi kantamalla olkea suuhunsa. Äidit myös toisinaan leikkivät pentujensa kanssa. Jokaisella saimaannorpalla on yksilöllinen turkismalli, jonka avulla se voidaan tunnistaa aivan kuten ihminen voidaan tunnistaa sormenjälkien avulla. Suurin mies, joka on koskaan ollut Saimaalla, nimeltään ”Viljo”, painoi 124 kiloa. Yleensä aikuinen saimaannorppa painaa noin 60 kiloa. Paino vaihtelee suuresti vuodenajasta riippuen. Saimaannorppa saavuttaa seksuaalisen kypsyyden 4-6-vuotiaana ja voi elää yli 30-vuotiaana. Saimaannorpan takana on lyhyt hännänjalka.