Rapujuhlat

Rapujuhlat

Rapujuhlat ovat perinteisiä loppukesän ja syksyn juhlia jotka ovat saaneet alkunsa Ruotsissa, ja sittemmin ne ovat levinneet suomenruotsalaisen väestön kautta Suomeen. Kräftskiva ruotsalaiselta nimeltään, myös Baltian maissa, eritoten Latviassa ja Liettuassa vallitsee samanlainen rapujuhlien perinne.

Ravustusaika alkaa heinäkuun lopussa ja jatkuu lokakuun loppuun asti ja suosituin kuukausi rapujuhlille onkin joko elokuu tai syyskuun alku, koska juhlat tapahtuvat perinteisesti ulkona lämpimän sään vielä vallitessa. Koristeena juhlissa käytetään lippunauhoja, paperihattuja, kuu-ukkoa kuvaavia paperilyhtyjä, paperisia pöytäliinoja ja ruokalappuja joissa on usein rapujen kuvia. Koska rapujuhlien aikaan valoisat kesäyöt ovat jääneet jo taakse, koristeena käytetään myös tunnelmallisia lyhtyjä ja kynttilöitä. Erilaiset ulkokäyttöön sopivat valosarjat tuovat myös kauniisti tunnelmallista valoa juhlaan. Rapujuhlat tunnetaan eritoten snapseistaan ja riehaakkaasta menostaan. Snapsit ovat yleensä Koskenkorvaa tai akvaviittiä, ja niistä ensimmäinen juodaan yleensä ensimmäiselle pyrstölle. Vaikka pyrstöjä syödään useita, ei snapseja silti juoda jokaiselle niistä. Juhlissa on yleensä tarjolla myös valkoviiniä, olutta ja tietenkin vettä. Rapujuhlien emäntä tai isäntä yleensä ilmoittaa juhlien alussa kuinka monta rapua on varattu yhtä ruokailijaa kohden, ja jos juhlissa on kunniavieras, on isoin rapu varattu yleensä hänelle.

Joskus vierekkäin istuvat vieraat valitsevat toisilleen ensimmäisen ravun, ja joissain juhlissa on myös tapana kiinnittää vierustoverille rapukauluri eli rapujuhlissa vaatteita suojaava ruokalappu. Rapujen määrä ruokailijaa kohden riippuu eritoten siitä syödäänkö niitä alkuruoaksi vai pääruoaksi. Monissa rapujuhlissa lauletaan juomalauluja ja kuunnellaan puheita joita pidetään juhlien isännälle, emännälle ja itse ravuille. Rapujen syönnissä kokeneemmat opastavat toisia syöjiä, ja koska yleisesti tiedetään rapujen syönnin olevan sotkuista, on niiden kanssa kohtuudella sotkeminen sallittua. Jokaisen juhliin osallistujan lautasen vieressä on yleensä kulho jossa on vettä, sitruunaa ja viinimarjanlehtiä ja jossa voi puhdistaa syömisessä sotkeentuneet kädet, ja jonka tarkoituksena on poistaa ravun hajua sormista.

Rapujen valmistus

Ravut valmistetaan keittämällä ja ruokamyrkytyksen estämiseksi ne täytyy ehdottomasti laittaa keittoveteen elävänä. Rapujen keittoveden täytyy olla ehdottoman kiehuvaa ennen kuin ravut lisätään siihen, ja liian monta rapua ei saa lisätä samaan veteen, sillä se alentaa veden lämpötilaa ja ravut eivät kuole välittömästi niinkuin pitäisi. Rapuja kuuluu olla noin kahdeksasta kahteentoista syöjää kohti ja kattilan täytyy olla niin suuri että kaikki ravut peittyvät runsaaseen kiehuvan veteen. Esimerkiksi viidellekymmenelle ravulle tarvitaan kuusi litraa vettä ja  sadalle ravulle tarvitaan yhdeksän litraa vettä. Merisuolaa lisätään keittoveteen vesimäärän mukaan, ja hyvä määrä on noin 35 grammaa suolaa vesilitraa kohden. Suurimmat ravut täytyy laittaa kiehuvaan veteen ensimmäiseksi, sillä niiden valmistuminen kestää luonnollisesti kaikista kauimmin, ja rapuja keitetään noin kahdeksasta kahteentoista minuuttiin. Keitinvettä maustetaan yleensä tillillä jota saa varata runsaasti, sillä sitä tarvitaan myös jäähdyttämisvaiheessa.

Ravut tulee keittää hyvissä ajoin sillä ne ovat parhaimmillaan kuudesta kahteentoista tuntia keittämisen jälkeen. Keitetyt ravut säilyvät viileässä hyvin muutaman vuorokauden, ja ne myös syödään kylmänä. Rapujuhlissa ravut voivat olla joko alkuruoka tai pääruoka niiden määrästä riippuen. Alkuruoaksi riittää kuudesta kahdeksaan rapua syöjää kohden kun taas pääruoaksi tarjottaessa rapuja tulisi olla ainakin kymmenen kappaletta per henkilö. Rapujen kanssa on hyvä tarjota muutakin ruokaa, ja parhaiten rapujen kanssa sopivat erilaiset salaatit, leivät ja piiraat ja keitot. Tarjottavat katetaan yleensä buffettimaisesti pitkälle pöydälle ja vieraat saavat itse käydä niitä sieltä annostelemassa. Jos rapujuhlissa tarjotaan pääruoaksi jotain muuta kuin rapuja, se on yleensä muuta sesongissa olevaa ruokaa kuten sienimuhennosta, uusia perunoita tai sorsapaistia.