Perhokalastus ja sen suosio

Kalastaminen on jo pitkään ollut monelle tuttu ajanviete tai harrastus. Mökillä ollessa sitä tulee ainakin kokeiltua ja koska Suomi on täynnä järviä, siihen on hyvät mahdollisuudet ympäri maata. Kuten muidenkin harrastusten kanssa, myös kalastus on kehittynyt vuosien aikana ja siihen on olemassa erilaisia tyylejä. Erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöstä ja vastuullisuudesta, perhokalastus on erinomainen laji. Tämä kalastusmuoto ei kuitenkaan ole uusi keksintö vaan se on ollut käytössä jo pitkään. Perhokalastukseen liittyy myös paljon muutakin, kuin vain itse kalastaminen, joten saat siitä varmasti hyvän harrastuksen. Sen kanssa saa kulumaan aikaa ja lopputulos on varmasti palkitseva, kun saat kantaa kalastamasi saaliit kotiin.

Mistä aloittaa?

Jos haluat aloittaa perhokalastuksen, tarvitset tietysti erilaisia välineitä ja hieman tietoa ennen retkelle lähtemistä. Alkuun on hyvä tietää, että normaaliin kalastukseen verrattuna välineissä on muutamia eroja. Esimerkiksi suurin ero on juuri perhoissa, joita käytetään pyydystämiseen. Perhojen tulee olla erittäin kevyitä, mutta samaan aikaan siiman tulee olla hieman normaalia painavampi ja se yleensä kartioituu etuosaa kohden. Perhot ovat tässä harrastuksessa muutenkin isossa osassa, sillä moni perhokalastaja tekee ja suunnittelee omat perhonsa itse. Tämä tietysti tuo paljon enemmän mahdollisuuksia luovuuteen ja voit esimerkiksi valmistautua jo talvella tulevaan kesään tekemällä perhoja. Ohjeita ja vinkkejä on tarjolla netissä paljon, joten pääset heti alkuun.

Mistä aloittaa?

Perhokalastukseen käytettävät vavat ja perhot ovat siis kevyitä, mutta siiman paino on tärkeässä osassa onnistumista. Muista myös, että siimoissa on monia eroja ja niitä löytyy montaa erilaista. Heittosiima kannattaa valita tarkasti sen mukaan, mihin tarkoitukseen se tulee ja kuinka haluat sitä käyttää. WF-siima on tällä hetkellä yksi suosituimmista siimoista perhokalastukseen ja se sopii hyvin myös aloittelijoille. Siiman lisäksi tarvitset myös kelan ja tätä varten on suunniteltu myös perhokeloja, jotka toimivat hyvin yksinkertaisella tavalla. Kelan valitsemiseen vaikuttaa paljon se, että minkälaisia saaliita haluat napata. Jos haluat pyydystää suuria kaloja, kuten lohen tai taimenen, valitse perhokela, jossa on mukana jarru. Tämän jarrun tarkoitus on väsyttää kalaa ja näin tehdä pyydystämisestä helpompaa. Pienempien kalojen kanssa jarru ei ole tarpeellinen ja vaikka saisitkin suuremman saaliin vahingossa, voit tehdä jarrutuksen myös käsin. Se vaatii kuitenkin hieman enemmän kokemusta, joten alkuun kannattaa olla tarkka välineiden valitsemisessa.

Perhovapa on tietysti yksi tärkeä väline ja kuten aiemmin mainitsimme, sen tulee olla erittäin kevyt. Tämän lisäksi sen tulisi olla mahdollisimman joustava. Joustavuus mahdollistaa hyvän heiton ja tekee kalastuksesta muutenkin mukavampaa. Tämä on tärkeä seikka myös kalojen väsyttämisen kannalta, joten valitse materiaali tarkkaan. Perhot eivät myöskään ole ainoa asia, jonka voit tehdä itse kalastamista varten, vaan voit tehdä omia vapoja. Tällä hetkellä suosituin materiaali on ehdottomasti bambu ja se on myös paras siihen, että askartelet sen itse. Itse tekemällä voit myös säästää rahaa, koska valmiiden vapojen kanssa bambu on yleensä kallein vaihtoehto. Voit kuitenkin hankkia muutamia erilaisia vapoja ja kokeilla, mikä niistä on mukavin käyttää. Tässä olivatkin kaikki tärkeimmät välineet perhokalastusta varten ja nyt olet jo askeleen lähempänä uuden harrastuksen aloittamista. Perhokalastus on tullut viimeisten vuosien aikana entistäkin suositummaksi, joten monia ohjeita ja sivuja löytyy harrastajille. Moni tunnettu julkisuuden henkilö, kuten Jasper Pääkkönen, on myös aloittanut tämän lajin parissa. Hän suosittelee perhokalastusta ja on myös ollut mukana perustamassa Suomen Perhokalastus Oy:tä, joka jakaa tietoa ja myy välineitä. Perhokalastus on siis rento laji, jossa vastuullisuudesta on helppo pitää huolta.