Perhokalastus – Aloittelijan opas

Perhokalastus – Aloittelijan opas
Perhokalastus – Aloittelijan opas

Kalastaminen on vuosisatoja vanha perinne sekä monelle rakas harrastus vielä tänäkin päivänä. Kalastusmuodot ovat kehittyneet vuosien varrella ja yksi tunnetuimmista on perhokalastus. Perhojen avulla pyydetään kalalajeja, jotka etsivät ravintoa veden pinnalta, usein suhteellisen matalilla jokialueilla. Tunnetuin näistä on lohea muistuttava taimen, jota on istutettu vesistöihin ympäri Suomea. Perhokalastaminen vaatii hieman taitoa, mutta perusteet oppii nopeasti ja tunnollinen opettelu palkitaan, kun saat ensimmäiset kalasaaliisi perhoilla.

Millaiset varusteet perhokalastaja tarvitsee?

Perhokalastuksessa käytettävät perusvarusteet ovat vapa, siima ja syöttinä käytettävät perhot. Kaikki kalastusliikkeet myyvät perhokalastukseen tarkoitettuja tarvikkeita, ja neuvojakin varmasti saa tarvittaessa, mutta ennen kuin ostat uudet varusteet, on hyvä ymmärtää, mitä etenkin vapaa ja siimaa valitessa kannattaa pitää silmällä. Perhokalastajan vapa on kevyempi kuin viehekalastukseen tarkoitettu vapa. On olemassa yhdenkäden ja kahdenkäden perhovapoja, eroina niissä tosin on lähinnä paino. Vavan paino tosin vaikuttaa esimerkiksi kalojen väsytyksessä, sillä liian painava perhovapa saattaa repiä koukun hennomman kalan suusta, jolloin saalis pääsee helposti karkuun. Vavat valmistetaan lasi- tai hiilikuidusta.

Toisinaan näkee jopa bambusta valmistettuja perhovapoja. Aloittelijan kannattaa valita keskipainoinen perhovapa – yleinen luokitus on 1-12 ja esimerkiksi 6-7 on hyvä vasta-alkajalle. Liian kevyellä vavalla voi ollea vaikea heittää siimaa eri tekniikoilla, kun taas raskaammat vavat voivat olla liian painavia käsitellä ensi alkuun. Perhojen heitto tapahtuu siiman avulla, mistä johtuen siima on tavallista painavampi ja paksumpi. Heittosiima poikkeaa tavallisesta myös rakenteeltaan, sillä se ei ole tasapaksu. Keskimäärin 30 metrin pituisen siiman päässä on muutaman metrin verran ohuempaa siimaa heittoa varten.

Siiman paksumpi osuus auttaa painavamman kalan väsyttämisessä. Siiman pituus voi vaihdella 10 metristä aina 200 metriin asti riippuen käyttötarkoituksesta. Myös painon ja siiman pinnoitteen voi valita sen mukaan, missä ja millaista kalaa ollaan kalastamassa. Perho kiinnitetään siiman päähän perukkeella. Peruke on kartionmuotoinen, jotta perho laskeutuu veteen oikealla tavalla. Paksumpi pää tulee kiinnittää siimaan, kun taas ohuempi solmitaan perhoon. Perukkeen koko kannattaa valita perhon mukaan; pienemmille perhoille sopii ohuempi peruke, kun taas suuremmille on hyvä valita hieman paksumpi.

Perhokela on hyvin yksinkertainen ja aloittelijankin on  helppo oppia käyttämään sitä. Kelan jarru auttaa kalan väsyttämisessä, mutta pienemmät kalat voi väsyttää käsinkin. Perhon valinta riippuu hyvin pitkälti siitä, millaisia kaloja tavoittelet. Perhot on jaettu eri ryhmiin, kuten pintaperhoihin, uppoperhoihin ja pikkukalajäljitelmiin. On olemassa myös hyönteisten toukkia jäljitteleviä perhoja, jotka tunnetaan nimellä larva, nymfi tai pupa. Hyvä nyrkkisääntö on se, että perho kannattaa valita sen mukaan, millaista ravintoa pyydettävä kala juuri sillä hetkellä syö. Tavallisimpia ovat pintaperhot, mutta aloittelija voi aloittaa melkeinpä millaisista perhoista tahansa.

Perhokalastajan perusheitot

Perhokalastuksessa heittotekniikat ovat pääroolissa. Harjoitus tekee mestarin, joten kokeile heittoja kaikessa rauhassa tilavalla alueella. Perustyylejä ovat päänyliheitto ja rullausheitto. Päänyliheitto alkaa siten, että siima on toisessa kädessä ja vapa toisessa. Vapa kulkee takaa eteenpäin ja siima oikenee heiton aikana. Rullausheittoa käytetään yleensä koskikalastuksessa. Siiman annetaan kulkea vedessä suoraksi, vapa ja siima nostetaan hitaasti siihen asti, kunnes kela on olkapään kohdalla.

Kun siima on suurin piirtein reiden kohdalla, kalastaja iskee siimalla terävästi ja perhosiima rullautuu eteenpäin vavan asettamaa suuntaa kohti. Liikkeen voi toistaa, jolloin siimaakin vapautuu enemmän. Tarkempia tekniikoita voi katsoa Ylen Perhokalastusoppaan videoista. Perhokalastus saattaa ensi alkuun vaikuttaa vaikealta, mutta ajan myötä heittäminen helpottuu kun tuntuma vapaan ja siimaan paranee. Aloittelijan kannattaa lyöttäytyä muiden perhokalastajien matkaan, sillä muiden kokemukset valitsemallasi kala-apajilla ovat kullanarvoisia.