Parhaat kalaruoat

Suomi on kuuluisa tuhansien järvien maana ympäri maailmaa. Järvien kätköistä löytyy myös herkullista ruokaa, jota jokainen voi mennä nappaamaan mato-ongella rannasta käsin. Myös kaupan hyllyissä eri kalalajit kukoistavat ja valinnanvaraa löytyy kaikkiin maku tottumuksiin.

Parhaat kalaruoat
Parhaat kalaruoat

Mitä kaikkea näistä lukuisista kala vaihtoehdoista voikaan sitten loihtia keittiössä? Keräsimme pienen listan parhaista kala resepteistä, mitkä voi helposti toteuttaa kotoa käsiin ja kalliin viiden tähden ravintola reissun voi jättää hyvillä mielin välistä.

Perinteisiä ruokia ja erikoisia uutuuksia

Pasta on aina varma valinta. Ainakin lapsien kanssa ruokaillessa. Maukkaan lohipastan tekeminen ei tarvitse olla monimutkaista ja aikaa vievää. Aineksia ei loppujen lopuksi ole paljoa vain simppelimmistä resepteistä tulee usein juuri niitä herkullisempia. Jos haluaa myös hieman terveellisemmän vaihtoehdon normaalille pastalle, kaupat ovat tänä päivänä pullollaan tummaa täysjyväpastaa ja myös erikoisempia tuotoksia, esimerkiksi kikhernepasta on noussut suosioon viime vuosien aikana. Valion sivuilta löydät helpon reseptin tähän klassiseen suosikkiruokaan.

Laatikot ovat kuuluneet suomen ruokakulttuuriin jo iät ja ajat. Lohilaatikko perunoiden kanssa on klassinen, helppo perheruoka vertaansa vailla. Jos perunat alkavat kuitenkin jo tunkeutua korvista ulos ja niille pitäisi saada pientä taukoa, tämä hieman erikoisempi terveellinen vaihtoehto ei tule pettämään. Perunan voi helposti vaihtaa vaikka kvinoaan ja laatikosta paljastuukin aivan erilainen makuelämys. Kermainen laatikko saa veden nousemaan kielelle ja maistuu varmasti myös koko perheelle. Netistä kannattaa vilkaista, minkälaisia erikoisuuksia voit itse valmistaa kotona.

Perinteisiä ruokia ja erikoisia uutuuksia
Perinteisiä ruokia ja erikoisia uutuuksia

Helppoa ja hyvää ruokaa, niin arkeen kuin juhlaan

Aivan ensimmäisenä kalaa miettiessä ei varmasti tule mieleen yhdistää sitä hampurilaiseen. Nykyään hampurilaisketjut ovat lanseeranneet toinen toistaan erikoisempia kalahampurilais vaihtoehtoja, niin kansainvälisesti, kuin myös täällä Suomessa. Jos kalaburgeria kuitenkin tekee mieli, ei välttämättä tarvitse lähteä ravintolaan asti niistä nauttimaan. Kotona voi aivan yhtä helposti saada maukkaan makuelämyksen itse tehdyistä hampurilaisista. Ehkä kotona tehty luomus maistuukin paljon paremmalta, kuin pikaruokaravintoloiden nopeasti tehdyt hampurilaiset. Atrialla on sivuillaan innovatiivinen kalahampurilais ohje katkaraputäytteellä, josta on mahtava lähteä liikkeelle.

Tämä ruoka oli vuosien ajan ja on vieläkin yksi kouluruoan suosikeista, pinaattilettujen jälkeen tietenkin. Seitifileestä koostuva maukas uunikala gratiini kuorrutuksella vie kielen mennessään. Jos kuitenkin koulunpenkille ei ole enää aihetta mennä, mutta tätä klassista ruokaa alkaa ikävöimään, niin sen kokkaaminen onnistuu helposti myös kotoa käsin. Arlan sivuilta löytyy hieman erilainen kalagratiini ohje koulukeittiöiden ranskalaiseen kalaan verrattuna. Jos erikoisempi vaihtoehto ei nappaa, ja pitäisi saada maku mahdollisimman lähelle aitoa ja oikeaa ranskalaista kalaa, ei hätää, Findukselta voi ostaa pakasteesta jo valmiiksi kuorrutettua suosikki kalaa. Ei muuta kuin kala uuniin ja perunamuusin tekoon sillä välin.

Voileipäkakut ovat todella pohjoismainen juhlaruoka. Suolainen kakku aiheuttaa hämminkiä monissa ulkomaiden kansalaisissa, mutta täällä meillä kotona siitä on tullut jo joka juhlan vakio resepti. Mutta kuka sitä kieltää tekemästä voileipäkakkua arkipäivänäkin? Ei aina tarvitse olla syytä juhlaan, jos voileipäkakku sattuu pöydässä olemaan. Perinteisesti kakku tehdään kinkusta, mutta lohesta tehdyt kakut ovat myös nousseet suosioon vuosien varrella. Erityisesti kylmäsavulohesta valmistetut kakut häviävät usein pöydästä vauhdilla. Kalaneuvoksen sivuilta löytää helposti herkullisen ohjeen voileipäkakun tekemiseen, tietenkin lohen kanssa.

Kala reseptejä löytyy ympäri internettiä, kunhan vain niitä jaksaa hakea. Näistä resepteistä on tosin hyvä aloittaa ja variaatioita löytyy kaikkeen makuun tai ikään katsomatta. Nyt kun on reseptejä mistä valita, ei muuta kuin ruokakauppaan ostoksille ja keittiöön kokeilemaan mikä näistä herkullisista ohjeista on juuri se oma suosikki.