Merikalastus

Merikalastus
Merikalastus

Suomessa on pitkä, noin 46 000 kilometrin rannikko ja yli 73 000 rannikoiden saarta luoden erinomaiset puitteet merikalastukselle. Pohjanlahti, Saaristomeri ja Suomenlahti ovat mielenkiintoisia, rauhallisia ja saalisvarmoja kalastusympäristöjä, joissa tapaa niin meri- kuin makeanveden kalalajeja, sekä monia muita eläinlajeja ihasteltavaksi kalastuksen lomassa. Kulkiessasi merellä voit kohdata lintuja esimerkiksi merikotkan, hylkeitä ja norppia.

Saaristomeri

Yksi parhaista vapaa-ajan merikalastuspaikoista on Saaristomeri Turun rannikon ja Ahvenanmaan välissä. Se on maastoltaan monipuolinen, ympäristöltään kaunis ja vesilaadultaan vähäsuolainen houkutellen yleensä makeissa vesissä tavattuja kaloja kuten haukia ja ahvenia. Kalakannat ovat Saaristomeressä elinvoimaisia, ja siellä voit saada pyydykseesi monikiloisia jättihaukia ja jopa kilon kokoisia ahvenia. Muita vapaa-ajan kalastajien suosimia kalalajeja ovat kuha, meritaimen, siika ja silakka. Jäiden aika kestää noin kolme kuukautta jolloin pyyntimuotona voi käyttää pilkkimistä, siikaa voi onkia keväällä saariston salmista, meritaimenta saa keväisin ja syksyisin heittokalastamalla ja vetouistelemalla ja kesällä voi pyytää silakkaa ja ahventa. Saaristomeren upea luonto tarjoaa myös paljon elämyksiä. Voit ankkuroida veneesi aution saaren poukamaan ja kalastella muilta rauhassa, voit tehdä havaintoja harmaahylkeistä ja alueen useat lintulajit tekevät reissusta mielenkiintoisen. Tunnettuja kalapaikkoja ovat Särkisalo, Paraisten alue, Turun vesialueet, Kustavi ja Uudenkaupungin saaristo.

Pohjanlahti

Pohjanlahti on merialue Suomen ja Ruotsin välissä muodostaen Itämeren pohjoisimman osan. Sen vesi on murtovettä eli vähäsuolaista merivettä jossa voi elää sekä makean veden lajeja, että merikaloja. Pohjanlahdella voi kalastaa muun muassa ahventa, harjusta, haukea, kuhaa, lahnaa, meritaimenta, siikaa, silakkaa ja lohta. Pohjanlahdella elää myös joitain uhanalaisia kalalajeja kuten ankerias, turska, rasvakala ja made. Koska Pohjanlahden Pohjoisin osa Perämeri on jäässä puolet vuodesta, on vesi kirkasta ja vähäsuolaista. Pitkään jatkuva jääpeite antaa myös upeat mahdolisuudet pilkkimiseen, ja pilkillä merestä nouseekin hyvin ahventa ja siikaa. Meritaimenen heittokalastus voi tuottaa jopa viisikiloisen taimenen, Mustasaaressa sijaitseva Raippaluodon silta on tunnettu hyvänä silakanongintapaikkana ja Kokkolan edustalta pyydetään meritaimenta ja lohta. Lohta voi pyytää myös Kemijoen kalastuspuistossa, joka on suosittu kalastuspaikka ja lohien nousureitillä kohti jokia. Pohjanlahden luonto on hyvin monimuotoista rikkaine lintukantoineen ja sen uhanalaisia nisäkkäitä ovat saukko, norppa ja pyöriäinen.

Suomenlahti

Suomenlahti on merialue Suomen ja Viron välissä ja se on meriliikenteeltään pajon vilkkaampi kuin Pohjanlahti tai Saaristomeri. Suomenlahden itäosat kuuluvat Venäjälle ja sen vesillä kulkee paljon tankkeriliikenttä, mikä yhdessä maalta tulevien päästöjen kanssa ovat aiheuttaneet Suomenlahden rehevöitymistä, joka näkyy kesäisin runsaina lauttamaisina leväkukintoina. Suomenlahden saariston vedet ovat kivikkoisia ja matalia mikä tarkoittaa sitä että kalakannat näillä alueilla ovat runsaat. Pääsaalis on Suomenlahdellakin hauki, mutta myös kuhaa ja ahventa pyydetään paljon. Isot, yli kymmenkiloiset hauet eivät ole harvinaisuus näilläkään vesillä ja parhaita paikkoja hauen pyytämiseen löytyy esimerkiksi Pernajanlahdelta ja Tammisaaren saaristosta. Suomenlahden rannikko on jäässä keskimäärin tammikuusta maaliskuuhun ja näinä talvikuukausina pilkkimällä ahven on yleisin onkeen nappaava kala. Mutta jo heti jäiden lähdön jälkeen maalis- huhtikuussa pyydetään siikaa hiekkapohjaisten siltojen vieruksilta, meritaimenta saa Suomenlahden ulkosaaristosta ja lohta voi uistella saariston ulkopuolelta. Vaikka lohet ovatkin vaikeita pyydystää, voi  joskus siiman päähän tarttua näillä vesillä isokin yksilö. Suomenlahden maisemat ovat vesiteitse kulkevalle silmänruokaa. Tunnusomainen maisema Suomenlahdella on hiekkarantaiset ja kivikkoiset saaret, kallioluodot ja niiden välistä avautuva ulappa. Kalastuksen lomassa Suomenlahdella voi ihastella monipuolista linnustoa muun muassa Suomenlahden kansallispuistossa joka sijoittu Haminan ja Kotkan edustalle, tai yrittää bongata merikotka Tammisaaren saariston kansallispuistossa.