Kalastustarvikkeet

Kalastustarvikkeet
Kalastustarvikkeet

Se mitä tarvikkeita ja varusteita kalastaja tarvitsee kun hän lähtee kalaan, riippuu ihan siitä millaista kalastusta hän aikoo harjoittaa. Veneestä uisteluun ja mato-onkimiseen lähdetään ihan erilaisella kalustuksella ja niitä tarkastelemme tässä artikkelissa.

Siimat, kohot ja vieheet

Onginta on kaikkein helpoin tapa aloittaa kalastus, ja se onkin monen suomalaisen ensimmäinen kosketus kalastusharrastukseen. Aloittelevalle onkijalle esimerkiksi lapselle paras valinta on hankkia noin 3-4 metrin pituinen onki, jolla voi harjoitella heittämistä ja kalastuksen perusteita. Valittavana on lasikuituongista todella kevyisiin hiilikuituonkiin, joita löytyy eri pituisia aina 7 metriin asti ja joilla jaksaa kalastaa vaikka koko päivän. Itse ongen lisäksi tarvitaan onkilaite jossa on siima, koho, koukku ja paino. Oikeanlaisen onkilaitteen valinnassa kannattaa muistaa kalapaikalla vallitsevat sääolosuhteet, ja jos esimerkiksi on tuulinen sää, niin kannattaa valita painavampi koko ja paino. Mato-ongella kalastettavat saaliskalat ovat yleisimmin ahvenia ja särkikaloja.

Heittokalastus on seuraava askel mato-onkimisen jälkeen, ja se on helppo aloittaa muutamalla perusvälineellä. Tarvitset vavan jonka pituus voi vaihdella kahdesta metristä kahteen ja puoleen metriin, siimaa ja kelan, sekä lukkoleikarin ja uistimia. Siima valitaan avokelan suositusten mukaisesti ja uistimet sen mukaan millaista kalaa halutaan pyytää. Uistimet on muotoiltu muistuttamaan pieniä saaliskaloja ja niitä vedettäessä monet niistä ’uivat’ pyrstö väpättäen veden alla mikä kiinnittää petokalan huomion. Kalastajalla on hyvä olla myös mukanaan pihdet koukkujen irrottamista varten ja haavi kalojen nostamiseen vedestä ylös.

Verkot ja pilkintä

Verkkokalastus on yksi vanhimmista ja varmimmista tavoista saada kalasaalista ja sitä voi harrastaa niin kesällä kuin talvellakin. Talvella verkot voi vaivattomasti laskea veteen jään päältä, mutta sulan veden aikaan vene on ehdoton apuväline verkkojen laskemiseen. Kun valitaan verkkoa täytyy miettiä millaista saalista haluaa pyytää. Mitä pienempi verkkojen solmuväli, sitä pienempiä kaloja sillä pyydystetään. Esimerkiksi muikun pyyntiin yleisin solmuväli on 14mm, ahvenen pyyntiin 27-45mm ja hauen pyyntiin 45-60mm. Verkkoa valitessa on hyvä kiinnittää
huomiota sen laatuun, ja kuinka kestävät verkon paulat ovat, eli verkon ylä- ja alaosassa olevat paksummat osat. Verkot pidetään solmuttomana joko keräämällä ne koukkumaiseen puikkariin seuraavaa kertaa varten, tai laskemalla verkot saavista veteen. Tärkeintä on kuitenkin etteivät verkot sotkeennu toisiinsa. Verkkokalastajalla on hyvä olla mukanaan myös puukko sitä varten jos kalat halutaan tappaa heti veneessä ollessa.

Jäiden aikaan suosittu kalastustapa on tietysti myös pilkkiminen. Pilkkimisen ykkösvaruste on hyvä kaira, jolla porataan jäähän pyöreä reikä kalastusta varten. Yleensä pilkillä istutaan useampi tunti, jolloin lämpimät vaatteet, eväät ja kuuma juoma termospullossa auttavat hyvän pilkkipäivän alkuun.   Hyvä pilkkireppu jossa on mielellään sisään rakennettu pilkkijakkara on myös pilkkipäivän nautittavuuden kannalta erittäin tärkeä. Kun reikä on kairattu jäähän, tarvitsee pilkkijä sohjokauhan, eli reikäinen pitkävartinen lapio jolla puhdistetaan pilkkireikää sinne tipahtaneesta lumesta ja jään paloista. Pilkkivapa on pieni ja lyhyt, noin 60-90mm pitkä ja niitä voi ostaa valmiina kelan ja siiman kanssa. Syötiksi kannattaa ostaa kalastustarvikekaupasta joko perinteisesti hyväksi havaittuja kärpäsen tai surviaisen toukkia, sekä myös nykyään saatavilla olevia silikonisia matomaisia tekosyöttejä. Pilkkimällä voi kalastaa useita eri kalalajeja, mutta yleisimmin kalastettava laji on tietenkin ahven. Myös rautua pilkitään, kuten myös särkikaloja, siikaa, lohta ja haukea. Yksi uusimmista pilkkimiseen otetuista välineistä on kaikuluotain, jonka avulla pilkkijä voi tarkastella mitä jään alla tapahtuu ja voi pitää silmällä kalojen käyttäytymistä ja soveltaa omaa pilkkimistyyliään sen mukaan. Oman turvallisuuden vuoksi jäällä liikuttaessa myös naskalit on aina syytä ottaa pilkille mukaan.