Kalastus aloittelijoille

Kalastus aloittelijoille
Kalastus aloittelijoille

Kukapa meistä suomalaisista ei olisi joskus kokeillut kalastamista? Suurella osalla se on toki jäänyt siihen lapsuuden mökkilaiturilta onkimiseen, ja mahdollisen saaliin kanssa ylpeänä valokuvassa poseeraamiseen. Monella on kuitenkin mieleen juuttunut kaihertamaan ajatus: entä jos aloittaisin kalastamisen harrastuksena näin aikuisena?

Tai ehkä haluamme opettaa omat lapsemme kalastamaan. Kalastaminen on joka tapauksessa mukavaa puuhaa, ja mikä parasta, se ei ainakaan aloittamisvaiheessa vaadi mitään huippuvälineitä, ja se sopii kaikenikäisille ja kaikenkokoisille harrastajille. Suomessa kalastus on erittäin suosittua, eikä vähiten sen vuoksi, että täällä tuhansien järvien maassa on niin paljon vesistöjä. Kalastuksesta ja kalastusmahdollisuuksista pidetään Suomessa myös hyvää huolta, ovathan kalakantamme osa luonnonvarojamme. Mutta katsotaanpa muutama vinkki mitä kalastuksen aloittamista haikailevalle on tarjolla!

Kalastuksen aloittaminen

Aivan ensimmäisenä aloittelevan kalastajan kannattaa miettiä muutamaa kysymystä. Näitä ovat esimerkiksi missä aikoo kalastaa, minkälaisia kalalajeja haluaisi kalastaa, millä tavalla haluaa kalastaa; vaihtoehtoja löytyy ongesta verkkoon ja katiskaan, ja minkälaisia varusteita tulee tarvitsemaan. Eräs tärkeä asia heti alkuun pohdittavaksi on se, mitä lupia mahdollisesti kalastamiseen tarvitsee. Jos on iältään 18-64 -vuotias ja aikoo kalastaa vieheellä tai pyydyksillä, täytyy kalastuslain mukaan maksaa kalastonhoitomaksu. Se onnistuu helposti netissä, tai vaikka R-kioskilla. Joskus kalastaja tarvitsee vesialueen omistajan luvan tämän lisäksi, joten sekin kannattaa ottaa selville. On olemassa kuitenkin paikkoja, joissa ei saa kalastaa kalastonhoitomaksuluvankaan kanssa, tästä esimerkkinä Ahvenanmaa. Joten monta oleellista asiaa pitää selvittää, ennen kuin kalojen narraaminen voi alkaa.

Kalastuksen aloittaminen
Kalastuksen aloittaminen

Välineet

Seuraavaksi välineisiin! Ihan perinteinen onginta ei ole hassumpi tapa aloittaa kalastusharrastus, etenkin lasten kohdalla. Onginta on paitsi helppoa, myös edullista, ja ongen voi vaikka rakentaa itse, jos on oikein näppärä. Jos haluaa ostaa valmiin ongen, saattaa paras valinta olla helppokäyttöinen lasikuituvapa. Aloitukseen noin 4 metrin vapa on oikein hyvä. Ongessa on tietysti vavan lisäksi siima, johon on yhdistetty koho, paino ja koukku. Siima kannattaa olla noin 0,25 millimetrin paksuinen, jotta se sitten kestää isommankin kalan painon. Syötiksi sitten vaikka kastemato. Saaliiksi onkija voi odottaa ahvenia, särkiä, lahnoja ja kiiskiä, tai pienellä kalasyötillä jopa haukia.

Kun lähdetään heittokalastuksen puolelle, on saaliskin sitten jo monipuolisempaa. Vieheeseen voi tarttua petokaloja, kuten taimenta, kuhaa, haukea ja ahventa. Perusvälineitä tässä kalastuksessa ovat vavan lisäksi kela, siima ja viehe. Vavaksi kannattaa valita noin 2,1 -metrinen hiilikuituvapa, ja kelaksi vaikka helposti heitettävä avokela, joka on suosituin kolmesta eri kelatyypistä. Siimoja on taas kaksi pääryhmää: monofili- ja kuitusiimat. Ensiksi mainittu on kenties paras valinta, koska se on eräänlainen kalastajan yleissiima, joka kestää hyvin hankausta eikä mene sotkuun helposti. Vielä kun valitaan viehe, ollaan jo pitkällä! Yleisimmät vieheet ovat lusikat, lipat, vaaput ja jigit. Jos haluat olla trendien aallonharjalla, valitse jigit; ne ovat pehmeitä vieheitä, jotka jäljittelevät kalojen ja matojen ulkonäköä. Alkuun kuitenkin pääsee myös ihan muutamalla lusikkauistimella. Talvella sitten pilkkiminen on mukava tapa kalastaa, ja kauniina, aurinkoisena päivänä siitä nauttivat kaikenikäiset.

Kun näin on päästy kalastamisen makuun, pitää muistaa vielä muutama asia. Kalastusvälineet kannattaa pitää hyvässä kunnossa, tarkastaa ja huoltaa ne säännöllisesti ja säilyttää ne huolellisesti. Varsinaisen vavan tai muun kalastusvälineen lisäksi mukana kannattaa pitää puukkoa, pihtejä, haavia, varavieheitä ja vaikka kylmälaukku saalista varten. Turvallisuustekijät ovat myös tärkeitä ottaa huomioon; muista pelastusliivit, oikea, sään mukainen pukeutuminen, ensiapupakkaus, ja talvikalastuksen kyseessä ollessa naskalit ja köysi. Kerro aina läheisille, minne aiot mennä, ja puhelimeen kannattaa hankkia vedenpitävä suojapussi, niin yhteydet pysyvät kunnossa. Sitten ei muuta kuin kalaretkelle etsimään soppatarpeita.